Naturen som klassrum

Närhet till naturen

Förskolans läge gör det enkelt för oss att spendera mycket tid i skogen och naturen omkring. Naturen tas självklart tillvara i både lek och pedagogik. Vad händer med skräp och matrester som lämnas i naturen? Vilka djur finns i vår närhet? Vad gör djuren på vintern? Hur skapas vattenpölar? Vad behöver växterna för att leva?

Vi går gärna på upptäcktsfärder längs stigarna, i skogen eller i kohagen. Under vår, sommar och höst tar vi en gång i veckan med oss fika i barnens egna ryggsäckar.

Längdskidåkning

Med konstsnö i längdskidsspåren bara 50m från förskolan har vi möjligheter som få andra.

Två dagar i veckan under vårterminens första halva åker alla barn mellan 3 och 6 år längdskidor tillsammans. Vi tar hjälp av friluftsfrämjandets figur Lagge och lär oss både åka uppför och nerför!

Grava skidklubb

Grava skidklubb sköter längdskidspåren och skapar genom ideella krafter fina förutsättningar för skidåkning! Alla familjer som har sina barn på Trollet får ett familjemedlemskap i Grava skidklubb. Som medlem kan barnen även deltaga i klubbens övriga aktiviteter såsom lekfull terränglöpning under vår och höst.
www.gravask.se

Skridskoåkning

Under november och december så knyter vi på oss skridskorna två dagar i veckan istället för längdskidorna. Precis som med längdskidåkningen är det de lite större barnen (3-6år) som ger sig iväg för lite kul på isen. Vid skridskoåkningen är det friluftsfrämjandets figur Skrinna som hjälper oss!

All åkning sker på Tingvalla isstadion. Sedan hösten 2021 är isen under tak och vi kan åka alla dagar oavsett väder.

Friluftsfrämjandet

I verksamheten använder vi friluftsfrämjandets figurer såsom Mulle, Lagge, Skrinna och Laxe. Mulle brukar komma på besök varje termin!

Alla barn på Trollet får ett medlemskap i Friluftsfrämjandet.
http://www.friluftsframjandet.se